Skip to main content

Ce faci când iei o pauză de la forfota vieții de zi cu zi? Apelezi la diferite tipuri de odihnă sau crezi că tot ce ai nevoie este puțin somn?

5 tipuri de odihnă

Haideți să explorăm 5 tipuri de odihnă cărora ar trebui să le acordăm atenție. Dacă o vei face, vei experimenta o productivitate crescută, te vei simți revitalizat și vei avea o perspectivă mai bună asupra vieții.

1. Odihna fizică

Ce înseamnă odihna fizică pentru tine? Mulți oameni cred că înseamnă să dormi sau să stai întins pe canapea. Deși ideea generală există, nu este tocmai corectă.

Există două tipuri de repaus fizic: pasiv și activ.

Repausul fizic pasiv

Odihna fizică pasivă se realizează prin somn și este necesară pentru ca organismul tău să-și recapete toată energia pe care o folosește în timpul zilei.

Ar trebui să dormi aproximativ opt ore în fiecare noapte. În timp ce dormi, creierul tău are ocazia să ia o pauză de la dopamină. Creierul nu se oprește niciodată, dar somnul îi oferă șansa de a se odihni, deoarece nu gândești activ. Somnul oferă creierului oportunitatea de a construi și de a consolida căile neuronale, de a elibera toxine și de a genera substanțe chimice bune pentru a-ți stimula starea de spirit. De asemenea, oferă mușchilor tăi șansa de a se relaxa și de a se recupera din efortul zilnic al activității fizice.

yogaRepausul fizic activ

Corpul și creierul tău au nevoie și de odihnă fizică activă, deoarece aceasta are proprietăți reparatoare. Repausul fizic activ se poate face prin activități precum masaje, streching și yoga. Odihna fizică activă îmbunătățește circulația și flexibilitatea.

Când corpul tău are o circulație mai bună a sângelui, trimite mai mult oxigen la membre și la organe. Creierul are nevoie de o cantitate mare de oxigen pentru a avea energie și pentru a funcționa corect. Flexibilitatea și circulația bună a sângelui eliberează endorfine – o substanță chimică care te face să te simți bine și care reduce impactul durerii.

Fă câteva mișcări de streching în timpul pauzelor de lucru pentru o circulație rapidă și pentru un boost de endorfine. De asemenea, o idee grozavă este să faci yoga sau ceva asemănător cel puțin o dată pe săptămână și, de asemenea, să încerci să faci ocazional un masaj “ca un mic răsfăț”.

Un lucru dovedit este că odihna ameliorează anxietatea

Odihna fizică este esențială pentru gestionarea anxietății deoarece endorfinele te ajută să fii plin de energie și mai optimist. De multe ori, anxietatea este legată de frică, așa că trebuie să abordezi și această “frică” dacă vrei să te odihnești corespunzător.

2. Odihna mentală

Te-ai trezit vreodată dimineața și ai simțit că abia ai dormit? Ce faci pentru a-ți combate oboseala? Bei o ceașcă de cafea și încă una și încă una. pe tot parcursul zilei. Te ajută puțin, dar rămâi iritabil și te chinui să te concentrezi asupra muncii. Ceea ce ai nevoie de fapt nu este o ceașcă de cafea, ai nevoie doar de odihnă mentală.

Ia mai multe pauze

Nu te mai sabota, bazându-te pe băuturi energizante, zahăr și cofeină pentru a-ți energiza mintea obosită. Poți face în schimb, pauze scurte de mai multe ori pe timpul zilei. Poate suna ca o sarcină grea, dar nu este.

Înlocuiește cafeaua cu o pauză mentală. Fă ceva mai sănătos pentru creier în acele câteva minute. Fă câteva respirații adânci, detoxifiante, mergi la o plimbare rapidă sau meditează. Aceste scurte pauze permit creierului tău să se odihnească și să-și recapete energie pentru următoarea sarcină.

Crează rutine și obiceiuri

Construirea de obiceiuri și respectarea rutinelor pot stimula odihna mentală. Obiceiurile îți permit să-ți atingi obiectivele mai repede, făcându-te să te simți bine cu tine însuți și motivându-te să faci și mai mult. Productivitatea ta crește pentru că știi pe ce te concentrezi.

Programează-ți ceva timp astăzi pentru a-ți reevalua sarcinile zilnice. Transformă-le în obiceiuri și rutine și experimentează beneficiile unei minți limpezi!

Scrie diferite lucruri pentru ameliorarea stresului

jurnal

Poate părea prostesc, dar notând ceea ce ai în minte reduce dezordinea mentală și îți permite să eliberezi spațiu în creier, astfel încât să te odihnești mai bine.

Ține un caiet lângă pat și notează orice gânduri persistente care te țin treaz noaptea. Un jurnal te poate ajuta să ții evidența întâlnirilor și a lucrurilor importante de reținut. De asemenea, este o modalitate excelentă de a te elibera gândurile emoționale și de a te ajuta la eliberarea stresului.

3. Odihna creativă

Ești mereu în mișcare, rezolvând probleme și creând idei noi? Ei bine, asta e bine și, cu siguranță, îți oferă o cantitate mare de dopamină! Cu toate acestea, te poate epuiza, iar creativitatea ta va avea de suferit. Acest lucru poate provoaca anxietate, așa că ai nevoie de ameliorarea stresului dacă vrei să îți continui călătoria creativă.

Detașează-te de “brainstorming”

Ocazional, ar trebui să te oprești din crearea noilor idei și din rezolvarea problemelor și să îți odihnești creierul. Fă acest lucru căutând frumusețea din lumea înconjurătoare pentru a-ți trezi din nou creativitatea. Când permiți creierului să se oprească, elimini presiunea asupra acestuia, ceea ce scade stresul, scade nivelul de cortizol și îmbunătățește gândirea logică.

Inspiră-te

inspiratieCel mai bun mod de a lua o pauză creativă este să cauți ceva care să îți inspire uimire și venerație. Gândește-te câteva clipe la ceva ce te inspiră. Agață-te de acea imagine! Ar putea fi exact lucrul de care ai nevoie pentru a-ți stimula creativitatea într-un mod relaxat.

Sursa ta de inspirație ar putea fi să privești valurile oceanului sau răsăritul soarelui, să vezi un cal galopând pe un câmp sau să auzi o furtună. Imaginează-ți acele imagini și sunete în mod frecvent și pune-ți imagini cu ele în biroul tău pentru a te inspira zilnic.

Îmbunătățește-ți creativitatea

Dacă ești stresat, este posibil să devii anxios sau să îți fie frică de eșec. Aceste sentimente sunt și mai mari atunci când ești îngrijorat că nu reușești. Cheltuiește-ți energia pe creativitate în loc de stres!

4. Odihna emoțională

Destul de frecvent, suntem de acord să facem diferite activități, să luăm parte o întâlnire sau să socializăm cu un prieten, dar, în adâncul sufletului nostru, regretăm instantaneu decizia. Este ca și cum, pur și simplu, nu am avea energia necesară pentru a face față unei situații sau unei persoane specifice în acel moment.

Dacă asta îți sună cunoscut, atunci ai nevoie de odihnă emoțională.

Exprimă-te în mod autentic

Pentru a-ți depăși epuizarea emoțională trebuie să fii sincer cu tine însuți. Nu te poți aștepta să ai claritate mentală dacă ești o epavă emoțională, deoarece creierul tău nu funcționează în acest fel.

Începe prin a fi autentic, real, atunci când ai conversații cu tine însuți și când vorbești cu alte persoane. Este în regulă să spui “Astăzi nu este o zi grozavă” sau “Nu mă simt fericit în acest moment”.

Când îți verbalizezi emoțiile, accepți ceea ce se întâmplă în mintea ta. De asemenea, îți permite să faci față situației în mod corespunzător, în loc să îți înghesuiești sentimentele într-un colț întunecat.

meetingPrioritizează relațiile în mod corespunzător

De cele mai multe ori, epuizarea emoțională provine din interacțiunile cu oameni care îți consumă energia. Trebuie să fii sincer cu acești indivizi și să-ți alegi relațiile mai bine. Scuză-te de la evenimente care nu te vor face să te simți bine în loc să te epuizezi emoțional. Este mult mai bine să petreci timp cu oameni care te susțin, oameni care înțeleg lucrurile prin care treci și care te lase plin de energie după fiecare interacțiune.

Gestionarea anxietății este necesară

Anxietatea, în special anxietatea socială, însoțește frecvent epuizarea emoțională. Trebuie să fii mai îngăduitor cu tine și să nu te mai temi de ceea ce s-ar putea întâmpla. Oferă-ți o pauză și începe să te calmezi intenționat. Odată ce faci asta, emoțiile tale se echilibrează și poți gestiona mai bine situațiile sociale.

5. Odihna spirituală

Odihna spirituală este tipul final de odihnă de care ai nevoie, deoarece îți permite să te percepi în raport cu restul lumii. Totul este despre iubire, despre acceptare, despre a avea un scop și despre apartenență.

Uneori, s-ar putea să simți că ți-ai ratat chemarea, că nu ai valoare sau că nu ai o direcție clară. Când ai aceste gânduri, odihna spirituală devine importantă.

Conectează-te la tine însuți

Să te cunoști pe tine însuți este esențial pentru iubirea de sine și încrederea în sine. Nu ești doar o persoană care merge la muncă, face comisioane și socializează! Fă puțină autoreflecție pentru a învăța mai multe despre tine. Gândește-te la ceea ce te face special, la modurile unice în care faci lumea mai bună și la ceea ce vrei să obții în viață.

Prin respirație profundă, vizualizare și reîncadrare, obți capacitatea de a crea o nouă imagine despre tine însuți. Acesta inspiră acțiune și îți permite să îți urmărești cele mai mari vise cu energie nouă.conectare cu tine

Concentrează-te pe ceva mai mare

Spiritualitatea necesită, de asemenea, să te privești în lumina împrejurimilor și a lumii din jurul tău. Ai un rol important de jucat și poți avea un impact de durată asupra altor oameni, a naturii și a lumii în ansamblu.

Uneori, când lucrurile nu merg conform planului și te simți obosit, este necesar să stabilești o legătură spirituală cu ceva mai mare decât tine. Când se întâmplă acest lucru, apelează la convingerile tale personale. Roagă-te, meditează sau implică-te în practici culturale pentru a-ți consolida sentimentul de apartenență și scop. Dacă acest lucru nu te atrage, atunci fă niște activități voluntare, cum ar fi să ajuți la un adăpost pentru animale, să ai grijă de un vecin în vârstă sau să faci curățenie în parcul local.

Diferite tipuri de odihnă pot ajuta la combaterea fricii

Cu atât de multe tipuri de epuizare, nu este de mirare că ai nevoie de odihnă. Din păcate, nu te poți odihni corespunzător dacă îți este frică, așa că învață cum să îți transformi grijile în combustibil!

SURSĂ: https://blog.myneurogym.com/5-types-of-rest-a-person-needs?_hsmi=182139440&_hsenc=p2ANqtz–gnA3Stnv1fLgjS6O9ZP1UfAJQj8vCsOVMnf-27c15iDez4yyS5qQfT4UwRoUP3mr-E6leEVi8uS2NYQEGVl1bm4ec-g

Leave a Reply