Skip to main content

“I’ve failed over & over & over again in my life & that is why I succeed.” Michael Jordan

Eșecul este o parte a vieții. Toata lumea se confruntă cu teama de eșec din cauza sentimentului de respingere asociat cu acesta.

Pentru a găsi resursele interioare ca sa mergem mai departe depasind un insucces, pe termen lung, relatia cu noi trebuie sa fie una in echilibru.

Teama de eșec este de fapt teama de consecințele care provin din eșec.

Mai mult decât orice altă teamă, frica de eșec îi restricționează pe  sportivi să lucreze la potențialul lor maxim și în același timp îi poate determina să renunțe la visele lor în sport.

teama de esec 3Invățarea de a procesa, de a face  față și de a accepta eșecul este importantă pentru toată lumea – dar este esențiala pentru sportivi.

Ce frici îi împiedică pe  sportivi să aibă succes?

După cum puteți vedea din lista de mai jos, frica de eșec se referă adesea la ceea ce sportivii presupun că alții cred despre ei (sau altfel spus -aprobarea socială).

Teama de esec. Care sunt semnele ?

  1. Teama de a pierde un meci, un joc sau o cursă.  Iți doresti să câștigi , dar te temi că nu o vei face.
  2. Teama de evaluare socială negativă. Te temi că ceilalți te vor privi ca un eșec în sport.
  3. Teama de jenă. Îți este frică să nu te faci de rușine în fața altora dacă greșești.
  4. Teama de a depune eforturi și de a nu obține niciodată „plata”. Munca depusă, talentul si antrenamentele îndelungate să nu conducă la nimic (de exemplu, câștiguri, trofee etc.).
  5. Teama de a nu fi conform așteptărilor celorlalți.
  6. Teama de a fi respins, de a pierde respectul sau de a nu obține aprobarea.
  7. Teama de a greși și de a nu performa perfect după ce a lucrat atât de mult.

Mulți sportivi cu teama de eșec se concentrează asupra tuturor lucrurilor greșite. Ei se gândesc mai mult să nu greșească decât să iși facă antrenamentele/rutina zilnică. Este necesar să se stabilească obiective mici care să îi ajute  să te concentreze mai mult pe succes. Trebuie să învețe cum să funcționeze eficient în loc de perfect și să nu uite că și greșelile sunt o parte firească a sportului.

Încrederea este un lucru complicat. Performanțele anterioare pozitive pot crește încrederea unui sportiv și o serie de performanțe inferioare o pot reduce.

Câteva moduri de a învinge teama de eșec

  • Identifică-ți temerileteama de esec 2

Mai întâi trebuie să fii conștient de ceea ce te temi, apoi să identifici cauza principală . Confruntarea și recunoașterea fricilor noastre este primul pas spre depășirea oricărei rețineri.

  • Raționalizarea fricii

Întrebă-te “ce este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?”. Acest lucru te va ajuta să îți raționalizezi temerile și realizezi  frica nu este adesea atât de rea precum credem că este în mintea noastră.

  • Schimbă-ți perspectiva

Eșecul este adesea doar o chestiune de perspectivă și este decizia noastră cum alegem să vedem lucrurile. Fă un pas înapoi și uită-te la imaginea mai largă a modului în care acest așa numit eșec îți influențează viitorul.

  • Ia măsuri

Nu sta prea mult pe gânduri și fă ceea ce ți-ai propus. Inacțiunea generează teamă, în timp ce acțiunea sporește încrederea și curajul. Nu te gândi doar la lucruri, du-te și fă-le!

  • Extindeți zona de comfort

Fă câte un lucru mic care te „sperie” (să te scoată din normal) puțin și începe treptat să îți extinzi zona de confort. Atunci când lucrurile par copleșitoare,  tinde spre obiective mici și simple care sunt ușor de atins.

  • Eșecul este mai bun decât regretul

100% eșecul este mult mai bine suportat decât ideea “ce ar fi putut fi dacă”, care tinde să rămână în minte pentru mult mai mult timp, provocând mai multă durere pe termen lung.

  • Concentrează-te pe dorința de succes

O strategie suplimentară este să te asiguri că toate imaginile mentale sau vizualizările din mintea ta  se vor concentra mai mult pe obținerea succesului,  decât pe  evitarea eșecului. Lăsă-ți dorința de succes să fie mai mare decât teama de eșec.

  • Alegeți  partenerii de antrenament cu înțelepciune

Să nu crezi că esti singur pe parcursul acestui drum! Un grup puternic de sprijin este esențial pentru succesul și longevitatea ta în sportul de performanță. Prietenii , partenerii de antrenament și antrenorii pot fi diferența dintre un sport sănătos și unul nesănătos.

Nu te subaprecia datorită lucrurilor minore, ci încearcă să le îndrepți!

Leave a Reply