Echilibrul emoțional – cum influențează emoțiile performanța sportivă
În partea de sus a primei piramide sportive stau emoțiile. Ele sunt cele mai aproape de vârful piramidei (deasupra motivației, a încrederii, a intensității și a focalizării), deoarece emoțiile vor dicta, în cele din urmă, modul în care te simți și acționezi într-o competiție.
Emoțiile în timpul unei competiții pot acoperi spectrul de la încântare și extaz până la frustrare, furie și dezamăgire. Emoțiile sunt adesea puternice și, cel îngrijorător este că ele pot îți pot afecta performanțele mult timp după ce le experimentezi pentru prima dată.
Cum să păstrăm un echilibru emoțional?
Asigură-te că emoțiile tale sunt proporționale cu ceea ce le provoacă! Întreabă-te dacă acele câteva greșeli merită sentimentele rele pe care le-ai putea simți. Ești corect față de tine? Când severitatea pedepsei depășește gravitatea faptei, ai pierdut perspectiva asupra importanței sportului în viața ta.
S-ar putea să fi foarte supărat pentru o greșeală pe care ai facut-o, dar merită să te consume aceste emoții negative puternice pentru greșeli neimportante?
Este bine să fii dezamăgit când faci greșeli, de fapt, este normal să simți asta. Acest lucru înseamnă că îți pasă de performanța ta sportivă și dorești să o îmbunătățești, dar ideal ar fi să raportezi emoțiile negative la ceea ce ai făcut și să echilibrezi balanța. Nu te subaprecia datorită lucrurilor minore, ci încearcă să le îndrepți.
Amenințarea emoțională vs provocarea emoțională
Amenințarea emoțională se manifestă printr-un “lanț emoțional negativ” care provoacă: frica, furia, frustrarea, disperarea și neputința. Adesea există o pierdere de motivație pentru a juca și a concura, mai ales atunci când riscul de a pierde este imediat, de exemplu, atunci când ești în urmă într-o competiție. Amenințarea emoțională te face să crezi că ești incapabil să depășești situația care provoacă tensiunea, astfel încât încrederea ta este distrusă și ești copleșit de gânduri negative.
Provocarea emoțională îți demonstrează că ai capacitatea de a răspunde cerințelor sportive astfel încât ești încrezător și plin de gânduri pozitive. Provocarea emoțională generează multe emoții pozitive, cum ar fi entuziasm, bucurie și satisfacție. De asemenea, stimulează corpul să atingă intensitatea primară, fiind relaxat, energizat și fizic capabil să facă tot ce este mai bun. Ai abilitatea de a-ți atinge obiectivul principal, în care te concentrezi în totalitate, bucurându-te de cele mai bune rezultate.
Recent Comments