Skip to main content

Palosi 6

 

 

Tenisul: un sport emblematic, dar costisitor. Un sport nobil, asociat cu Anglia, țară care l-a evidențiat încă din 1877, o dată cu cel mai vechi turneu din lume, și anume Turneul de la Wimbledon.

 

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă tenisul și ce sacrificii implică practicarea lui, am stat de vorbă cu Ștefan Paloși, jucător profesionist de tenis, component al Clubului Sportiv Dinamo București.

 

 

De la pasiune la performanță

Ștefan a făcut cunoștință cu tenisul încă de la o vârstă fragedă, când se juca cu bunica sa prin casă, cu o rachetă din lemn. Decizia de a practica acest sport a venit o dată cu primirea unei rachete de tenis de la Andrei Pavel, jucător și antrenor de tenis, fost căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a României.

„Mereu spuneam ca eu vreau sa fiu ca el!”, ne-a mărturisit Ștefan.

La 6 ani, Ștefan a început antrenamentele. O bună perioadă de timp a fost legitimat la Clubul LPS-CSS Constanța, apoi la Clubul Sportiv Mamaia Idu și la Tenis Club Ilie Nastase, unde a stat câte un an. Simțind nevoia de a merge mai departe în cariera lui, s-a mutat în capitală, unde a petrecut 2 ani la CSA Steaua București, iar din iunie 2021 este legitimat la CS Dinamo București.

Palosi Poza blog

Întrebat cum a fost drumul său în lumea tenisului, Ștefan ne-a răspuns:

„Parcursul meu în lumea tenisului este unul la care nu mă asteptam. Am cunoscut și văzut mulți jucători și jucătoare de top, atât pe teren, cât și în afara lui. Cel mai impresionant moment a fost la Roland Garros, când am avut dulapul din vestiar lângă cel a lui Alexander Zverev. Stăteam cu el pe bancă și nu îmi venea să cred!

Pe lângă această experiență, a fost și întâlnirea cu unul dintre idolii mei: Roger Federer. Am reușit să fac o poză și să am un dialog foarte scurt cu el. Că tot a venit vorba de idoli, am avut ocazia să lucrez și cu Andrei Pavel, timp de un an. Am avut multe de învațat în urma colaborării și cred că m-a ajutat enorm să mă dezvolt atât ca și jucător, cât și ca om.”

 

Competiții

La 7 ani, Ștefan a participat la primul său concurs național, la Slobozia. Deși a pierdut în primul tur, el ne-a mărturisit că, în ciuda faptului că a fost nervos din cauză că pierduse, a fost o experiență interesantă și de neuitat.

Palosi 4

Recent, la categoria de juniori, s-a clasat în primii 20 și a avut ocazia de a juca 3 din 4 Grand Slamuri: Us Open, Roland Garros și Wimbledon. Campionatele Europene U18 au însemnat mult pentru Ștefan deoarece a iesit campion în proba de dublu, alături de Filip Jianu.

 

La seniori, a participat la cele 3 ATP Challenger din România: Iași 100, București 80 și Sibiu 80. La Sibiu Open, Ștefan a atins cea mai mare realizare a sa de până acum:

„Am reușit să mă calific pe tabloul principal, să trec un tur și să fac un meci bun, cu scorul 5-7 5-7, cu cehul Kolar, 140 ATP în acea perioadă.”

De asemenea, Ștefan ne-a spus că cea mai importantă competiție la care a participat a fost ITF Futures-ul de la Curtea de Argeș, în vara anului 2021.

Omul Ștefan Paloși

A venit momentul să cunoaștem și omul din spatele tenismen-ului Ștefan Paloși, așa că ne-a răspuns la câteva întrebări pentru a-l putea înțelege mai bine:

Ai vreun ritual sau vreo superstitie înainte de meci?

„Nu pot spune că am în afara faptului că ascult muzică la încalzirea fizică dinaintea meciului.”

Palosi 1

Spune-mi, te rog, cum arată o zi obișnuită din viața ta?

„Mă trezesc în jur de 8:00. Primul antrenament îl am la ora 10:00, timp de două ore, apoi antrenamentul fizic. Urmează prânzul, odihnă 30 de minute – 1 oră, iar după-amiză am înca un antrenament de 1 oră jumătate – 2 ore și 30 de minute de recuperare. La sfârșitul zilei, cina și mai rămâne să mă odihnesc pentru a doua zi.”

Dacă ai putea lua prănzul cu oricine, pe cine ai alege?

„Sunt mai multe personalități cu care aș vrea sa iau masa: Roger Federer, jucătorul meu preferat de tenis, Valentino Rossi, Cristiano Ronaldo, Michael Jordan, Michael Shumacher. Nu mă pot horărî la o singură persoană.”

Tu te-ai născut în Constanța. Cum este să te antrenezi și să joci în mai multe orașe, departe de casă?

„Da, m-am născut în Constanța și cred că din fericire pentru mine am reușit să plecat de acasă de la vârsta de 16 ani pentru a putea continua performanța. Îmi place mult să călătoresc și cred că este un plus. Nu sunt genul cu dor de casă, dar ajung uneori într-un punct când îmi doresc să merg acasă.”

Când nu ești acasă, ce îți lipsește cel mai mult?

„Timpul petrecut cu familia îmi lipsește cel mai mult. Cu cât trece timpul, cu atât îmi doresc mai mult să petrec cât mai mult timp cu ei.”

Fiind sportiv, cel mai probabil ai o alimentație echilibrată și sănătoasă. Care este cheat meal-ul tău preferat?

„Sunt fan pizza! Asta aleg mereu ca cheat meal.😀😀

Palosi Acumen 2

Spune-mi, dacă ar fi să te definești în 3 cuvinte, care ar fi acelea?

„OBSERVARE. LINIȘTE. PERSEVERENȚĂ.”

Cum îmbini cariera ta de sportiv cu viața persoanală?

„Nu sunt într-o relație în momentul de față. Este dificil să fii într-o relație pentru că îți dorești mereu să te simți bine și să petreci cât mai mult timp cu persoana de lângă tine și atunci este foarte ușor să pierzi echilibrul, mai ales daca pui suflet și îți pasă.”

Cum arata date-ul perfect pentru tine?

„Într-un restaurant în munți, cu geamuri mari. Să ningă afară și să fie o priveliște de poveste! De acolo, totul decurge natural.”

Dacă nu ai fi practicat tenis, ce sport ai fi urmat?

„Dacă n-aș fi jucat tenis cred că aș fi făcut schi, cu toate că îmi plac marea majoritate a sporturilor, dar cel mai mult schi-ul.”

Am aflat că uneori gătești. Ce îți place cel mai mult să pregătești?

„Da, gătesc! Nu sunt foarte multe preparate pe care le fac, dar mi-ar plăcea sa învăț să fac sushi.”

Trăim într-o lume în care tehnologia ocupă un loc fruntaș în viețile fiecăruia dintre noi. Cât de importantă este social media în viața ta?

„Pentru mine nu este așa importantă. Îmi place să postez, dar am realizat cu timpul că este destul de nociv și sunt perioade în care mă distanțez de social media.”

Prezent vs Viitor

Tenisul este un sport care se joacă pe mai multe suprafețe: zgură, hardcourt sau iarbă. Dintre acestea, Ștefan ne-a spus că preferă să joace pe zgură și pe hard, adaugând:

„Cu jocul pe care îl am, mă pot adapta la fel de bine pe ambele suprafețe.”

Palosi Acumen

Noi l-am cunoscut pe Ștefan în centrul Acumen, atunci când a ales antrementele nostre pentru pregătirea sa. „Antrenamentele Acumen m-au ajutat să îmi dezvolt atât atenția, cât și echilibrul, la asta am lucrat cel mai mult. A fost o perioadă foarte bună, frumoasă și distractivă.”, ne-a mărturisit Ștefan.

Legat de următorii pași în cariera sportivă, tenisman-ul nostru și-a setat ca obiectiv ca, în urmatorii 2-3 ani, să ajungă în Top 100 ATP. Pasul următor este să urce în primii 400 și să poată juca cât mai multe turnee ATP Challenger. De asemenea,  i-ar plăcea să se antreneze în Franța, la Academia lui Patrick Mouratoglou.

Inevitabil pentru orice sportiv, va veni momentul în care trebuie să se ratragă. Când își va pune „racheta în cui”, Ștefan își dorește să ramână în lumea tenisului și să antreneze la nivel înalt. Din fericire, mai are mult timp și trofee de câștigat până atunci, așa că noi îi urăm mult succes în tot ceea ce își propune și îi tinem pumnii strânși! 🤞🏻🍀

Palosi 5

În final, l-am rugat pe Ștefan să ne spună ce mesaj le transmite celor care vor să facă tenis de performanță:

„Performanța nu este atât de ușoară pe cum pare. Este important să fii serios, să îți pui pasiunea pe primul plan, să faci 24/7 lucruri care îți influențează într-un mod pozitiv cariera. Atunci când ai parte de eșecuri, trebuie să înveți din ele și să mergi mai departe. Până îți găsești calea, vor fi gropi și alte poteci care nu duc nicaieri, dar mereu trebuie să faci lucrurile destul de consistent pentru a rămâne pe drumul tau.”

Îți mulțumim Ștefan pentru implicarea ta și îți dorim mult succes! Fă-ne mândri în continuare!

Leave a Reply