Skip to main content

Importanța hidratării în sport

higratarea 1Apa este esențială pentru a menține volumul sângelui. Ea reglează temperatura corpului și permite ca toate contracțiile musculare să aibă loc. În timpul antrenamentului, principala modalitate prin care corpul își menține temperatura optimă este prin transpirație. Căldura este îndepărtată din corp, când se evaporă margele de transpirație prin piele, ducând la pierderea lichidelor. Producția de transpirație și, prin urmare, pierderea lichidelor crește odată cu creșterea intensității efortului.

Care sunt cele mai bune lichide pentru hidratarea în timpul activităților sportive?hidratarea 2

Pentru majoritatea activităților sportive, apa este cel mai bun lichid, însă depinde de durata activității. Dacă activitatea ta  durează o oră sau mai mult, poți consuma fie suc de fructe diluat cu apă, fie o băutură sportivă care îți va furniza carbohidrați pentru energie, plus minerale pentru a înlocui electroliții pierduți (sodiu, potasiu, magneziu) prin transpirație.

Deshidratarea – o barieră în drumul către performanță

Odată cu creșterea deshidratării, se înregistrează o reducere treptată a performanței fizice și mentale. Există o creștere a ritmului cardiac și a temperaturii corpului și o percepție crescută a cât de greu se simte antrenamentul, mai ales atunci când se exercită în căldură.

Este imposibil să îți “antrenezi” corpul pentru a face față deshidratării. hidratarePentru a evita deshidratarea, trebuie să te asiguri că ai suficient lichid înainte, în timpul și după antrenament.

Exista câțiva pași simpli care pot ajuta în planul tău de hidratare: aportul de lichide trebuie să fie împărțit pe întreaga zi, în funcție de activitatea pe care o ai. Trebuie dezvoltat un plan de hidratare pentru antrenamente și competiții.

Acest lucru ar trebui să se bazeze pe mai multe informații, cum ar fi pe pierderile individuale de transpirație, pauzele pe care le poți lua pentru hidratare, confortul si setea pe care o simți în antrenamente sau competiții. Toate astea trebuie monitorizate în prima faza, pentru a-ți  putea face un plan corect de hidratare.

Concentrează-te pe acest sfat simplu!  Asta poate  avea un impact mare asupra performanței tale sportive…și… nu uita dă-i corpului tău ce are nevoie pentru a funcționa la capacitate maximă zi de zi!

Leave a Reply