Skip to main content

Oamenii de știință au stabilit că respirația nu mai este doar pentru oxigen; acum este legată și de funcțiile și de comportamentul creierului.

Oamenii de știință din zona nord-vestică au descoperit pentru prima dată că ritmul respirației creează activitate electrică în creierul uman, care îmbunătățește judecata emoțională și memoria. Aceste efecte asupra comportamentului depind în mod critic de acțiunea ta de a inhala sau de a expira și de modul în care o faci: pe nas sau pe gură.

Studiul publicat în ”Journal of Neuroscience” raportează că ritmul respirației tale poate influența activitatea neuronală, care îmbunătățește memoria și judecata emoțională. În studiu, persoanele au fost capabile să identifice o față înfricoșătoare mai repede dacă s-au confruntat cu fața atunci când inspirau decât atunci când expirau. Oamenii , de asemenea, și-au amintit mai ușor un obiect dacă îl vedeau în timp ce inspirau decât dacă expirau. Efectul a dispărut dacă respirația era făcută pe gură.

”Una dintre constatările majore din acest studiu este faptul că există o diferență dinamică în activitatea creierului în amigdală și hipocamp în timpul inhalării în comparație cu expirația”, a spus autorul principal Christina Zelano, profesor asistent în neurologie la Universitatea Northwestern Feinberg – Școala de Medicină. ”Când inspiri, am descoperit că stimulezi neuronii din cortexul olfactiv, din amigdală și din hipocamp, în tot sistemul limbic.”

respiraAmigdala este strâns legată de procesarea emoțională, în special a emoțiilor legate de frică. Astfel, oamenii de știință au întrebat aproximativ 60 de oameni să ia decizii rapide privind expresiile emoționale în mediul de laborator, în timp ce le înregistrau respirația. Prezentându-le imagini ale unor fețe care indicau expresii de frică sau surpriză, oamenii trebuiau să identifice, cât mai repede posibil, ce emoție exprima fiecare față. Când fețele au fost întâlnite în timpul inhalării, subiecții le-au recunoscut ca fiind mai înspăimântătoare decât atunci când le-au întâlnit în timpul expirării. Lucrurile au stat altfel pentru fețele care exprimau surpriză. Aceste efecte s-au diminuat atunci când subiecții au efectuat aceeași sarcină în timp ce respirau pe gură. Astfel, efectul a fost specific doar pentru stimulii legați de frică, numai în timpul respirației nazale.

Într-un experiment care vizează evaluarea funcției de memorie, legată de hipocamp, acelorași oameni le-au fost arătate imagini ale unor obiectelor pe ecranul unui calculator și le-a fost spus să le rețină. Mai târziu, li sa cerut să-și amintească aceste obiecte. Cercetătorii au descoperit că amintirea a fost mai bună dacă imaginile au fost întâlnite în timpul inspirației.

Constatările implică faptul că respirația rapidă poate oferi un avantaj atunci când cineva se află într-o situație periculoasă, acest lucru fiind afirmat de către Zelano. ”Dacă te afli într-o stare de panică, ritmul respirației tale devine mai rapid”, a spus Zelano. ”Prin urmare, vei petrece mai mult timp inhalând decât atunci când ești  într-o stare calmă. Astfel, răspunsul înnăscut al organismului nostru la senzația de frică, respirația mai rapidă, ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției creierului și va avea ca rezultat răspunsuri mai rapide la stimulii periculoși din mediu înconjurător”.

Un alt rezultat potențial a cercetării se referă larespiratie mecanismele de bază ale meditației sau respirației concentrate. “Când inspiri, se sincronizează într-un fel oscilațiile creierului în întreaga rețea limbică”, a observat Zelano.

Neuro-tip: Echilibrează-ți Creierul cu Acest Exercițiu de Respirație

 

Respirația prin ambele nări ajută la armonizarea celor două emisfere ale creierului, ceea ce duce la bunăstarea fizică, mentală și emoțională.

Practica respirației pe nări alternativ echilibrează partea stângă și pe cea dreaptă ale creierului, care se corelează cu aspectele logice și emoționale ale personalității tale. Această tehnică de respirație yoghină activează sistemul nervos parasimpatic și reduce tensiunea arterială, ceea ce ajută la calmarea și concentrarea minții. Poți exersa respirația alternativă pentru a te elibera de stresul acumulat în minte și corp, pentru a-ți îmbunătăți atenția și capacitatea de a lua decizii și pentru a spori performanțele tale mentale și fizice.

Respiratie 1Incearca si tu!

Pentru a începe, folosește degetul mare drept pentru a-ți acoperi nara dreaptă. Inspiră lent prin nara stângă. Fă o pauză pentru o secundă… Apoi acoperă-ți nara stângă cu degetul inelar și ia degetul mare de la nara dreaptă. Expiră prin nara dreaptă … Apoi inspiră prin nara dreaptă. Pauză. Utilizează degetul mare pentru a acoperi nara dreaptă. Expiră prin nara stângă. Asta a fost o rundă.

Începe încet cu 1 sau 2 runde și crește treptat.

sursa: Neuroscience News

Leave a Reply