Skip to main content

Creierul uman evoluează constant și se poate schimba în bine sau… în rău. Să sperăm, în bine!

După cum ști, creierul este extrem de complex și departe de a fi static deoarece învață și se dezvoltă constant. De fapt, se schimbă cu fiecare experiență pe care o ai.

creier 1Dr. Eleanor Maguire și studiul creierului

Dr. Maguire a descoperit că șoferii de taxi din Londra au un nod deosebit de mare în hipocamp, partea creierului responsabilă de memorie și orientare vizuală și spațială.

Nu, nodul nu este o tumoare pe creier. Este, de fapt, un semn că zona este supradezvoltată datorită memorării pe care șoferii de taxi o întreprind pentru a naviga pe străzile Londrei. Șoferii antrenează constant neuronii specifici din această zonă a creierului și, ca un mușchi, acesta a devenit în cele din urmă mai mare și mai puternică. Exerciții precum acestea permit creierului tău să crească și să se dezvolte. În același mod, îți poți antrena creierul să fie fericit.

Educarea creierului

În 2013, psihologul Wil Cunningham a descoperit că tinerii care cresc cu părinți ce nu reușesc să le ofere un mediu cald și iubitor, pot dezvolta o afecțiune numită „amigdala tristă”. Din fericire, creierul poate reînvăța sentimentul de bucurie.

Psihologi precum Stanley Schachter îndrumă pacienții prin exerciții mentale în care își imaginează că sunt înconjurați de o familie iubitoare și că primesc suport emoțional. Repetarea exercițiilor ca acesta pot schimba treptat structura creierului prin întărirea capacității acestuia de a simți fericirea și de a transforma „amigdala tristă” într-una fericită!

Așadar, dacă creierul nostru poate fi reconectat la fericire, de ce societatea modernă este plină de oameni triști?

creier 4Creierul și stresul

Evoluția a creat un creier care se concentrează asupra tuturor micilor factori de stres ai vieții moderne.

Dacă ai fost vreodată ales ultimul pentru un meci de fotbal în timpul recreație școlare, atunci, cu siguranță, ești familiarizat cu ceea ce se întâmplă ca urmare a acestui fapt: fluxul tău sanguin este inundat cu hormoni de stres, inima începe să îți bată mai rapid și simți de parcă ar fi o chestiune pe viață sau pe moarte, nu doar un concurs de popularitate copilăresc.

Astfel de reacții umane exagerate datează încă din vremea când sentimentele de panică salvau adesea vieți. În cursul destul de violent al istoriei omenirii, amenințarea cu moartea a făcut ca ființele umane să acorde o atenție deosebită oricărui lucru nefavorabil.

În vremurile preistorice, ființele umane erau mereu sub amenințarea unui atac violent, fie din partea altei persoane, fie din partea un prădător sălbatic. Supraviețuirea noastră a fost în mod constant în pericol. Oricât de nebunesc ar părea, soldații care au luptat în Primul Război Mondial sau în Al Doilea Război Mondial au avut șanse mai mari de supraviețuire decât strămoșii noștri: în timpul celor două războaie mondiale, un soldat din 100 a murit, pe când cum 10.000 de ani, o persoană din opt a avut un final violent.

Evoluția „comportamentului” creierului

Astăzi, creierul nostru resimte urmele acestor vremuri terifiante și a evoluat, găsind cauze de anxietate în jurul nostru. Așa se explică de ce o față neprietenoasă, un zgomot puternic sau o mașină cu viteză te-ar putea face să tresari: încă acorzi o atenție deosebită lucrurilor care ar putea avea un impact negativ asupra ta.

Din păcate, asta nu este tot. Stresul permanent al vieții cotidiene activează în mod constant teama noastră umană de moarte. Fie că te confrunți cu un tâlhar înarmat sau cu un termen limită stresant, exact aceleași conexiuni neuronale sunt activate. Aceasta înseamnă că ești stresat aproape tot timpul: îți faci griji pentru bani, jobul tău, politica, relatii. . . orice! Pentru creierul tău, este ca și cum ai petrece întreaga zi urmărit de un tigru ca acum 10.000 de ani.

În esență, funcționezi ca și cum viața ta ar fi în mod constant în pericol, iar acest lucru te face să te concentrezi asupra tuturor lucrurilor negative. Comportamentul și atenția ta sunt în mare măsură conduse de mecanisme inconștiente, care sunt predispuse la greșeli.

creier 5Creierului în viața cotidiană

Ca oameni, avem tendința să ne îndreptăm către lucruri din viața noastră care ne fac nefericiți. De ce? Se datorează faptului că în majoritatea lucrurilor pe care le facem, suntem conduși de procese inconștiente.

Creierul uman are două sisteme care procesează informații și determină comportamentul fiecăruia:

  • Sistemul 1 este partea antică, primitivă a creierului tău, care este guvernată de instinct și care operează în funcție de impuls și obișnuință, ceea ce îți permite să acționezi automat
  • Sistemul 2 este creierul conștient pe care îl folosești pentru a lua decizii bine informate

Cu toate acestea, sistemul 1 este mult mai influent!  Acest lucru este adesea util atunci când vine vorba de găsirea cheilor de la mașină, spre exemplu, deoarece le pui întotdeauna în acelși loc, dar poate duce și la decizii dăunătoare. Concentrarea ta se îndreaptă adesea asupra lucrurilor negative, deoarece sistemul 1 reacționează la mediul înconjurător, ceea ce duce la decizii necalculate.

În mod inconștient, anturajul tău influențeaza ceea ce gândești și cum te comporți. Problema este că deciziile instinctive și impulsive sunt accelerate de mediul înconjurător, determinându-te uneori să te comporți în moduri care de fapt funcționează împotriva a ceea ce ai nevoie pentru a fi fericit.

creier 3Primul pas în valorificarea puterii subconștientului este eliminarea gândurilor încărcate cu emoții negative. De asemenea, trebuie să oprești discuțiile negative cu tine însuți sau, cel puțin, să te asiguri că nu sunt încărcate de emoții. De ce? Pentru că fricile tale tind adesea să devină realitate, mai ales când ești foarte emoționat în legătură cu ele. Și acesta este motivul pentru care vorbirea negativă cu sinele are puterea de a produce efecte dăunătoare.

Eliminarea gândurilor negative sau combaterea lor cât mai curând posibil este un pas foarte important către succes!

Ești gata să începi?

Leave a Reply