Skip to main content

Creativitatea poate fi definită ca abilitatea de a produce idei și acțiuni originale cu flexibilitate și fluență.   În sport, performanța este strâns legată de creativitate și libertatea de exprimare.

creative 725811 1920Creativitatea în sport

Spre deosebire de alte domenii, unde există posibilități infinite de a genera noi căi și forme de exprimare, creativitatea în sport trebuie să conducă în final la un obiectiv și anume victoria.

Cea mai importantă diferență dintre creativitatea în alte domenii și cea în sport este că o persoană obișnuită caută și creează idei noi care să se plieze pe cerințe, în timp ce jucătorul trebuie să aleagă una dintre opțiunile deja existente, cea mai eficientă în situația respectivă, în câteva secunde. În sport, creativitatea se îmbină cu luarea deciziilor, deoarece creativitatea ne ajută în mod constant să alegem cele mai bune soluții pentru joc, chiar și în cele mai tensionate situații.

Este oare sportul  ceva în care se urmează pur și simplu un set de reguli?  Ei bine, asta este cu siguranță în mare adevărat. Dar te-ai gândit vreodată de unde provin acele lovituri interesante?

Aceasta se numește creativitate. Fiecare sportiv din domeniul propriu afișează anumite seturi de abilități pe care le definesc în sportul practicat. Totul este să îți folosești simțurile și să ai o prezență puternică a minții, să ști să îți indrepți oportunitatea către tine însuți.

Creativitatea a dat lumii sportului diverși campioni.

Pentru sporturile care implică munca în echipă, se cere mai multa creativitate. De exemplu fotbalul sau rugby-ul,  implică un număr mare de jucători ai echipei. Jocul este unul rapid și prin urmare, toți membrii echipei trebuie să fie complet atenți în timpul jocului. Trebuie să fie gândească și să fie creativi de fiecare dată când dau mingea la un alt jucător, având grijă să nu o predea adversarului.

Creativitatea – combustibil pentru activitatea sportivilor

markus spiske 1PZ8nA GLck unsplashSportul este, fără îndoială, unul dintre aspectele fundamentale ale vieții umane. De-a lungul timpului omenii au jucat sport într-o formă sau alta, fie că este vorba de un sport de performanță sau un sport practicat din pasiune.

Creativitatea alimentează sufletul și sportivii exprimă acest lucru în tot ceea ce fac. De la viteza de mișcare, până la alergarea și tacticile pe care le folosesc pentru a trece de la un joc la altul, la glumele pe care le spun pentru a rupe tensiunea din vestiare, tot ceea ce fac este făcut în stilul lor unic. Nici un sportiv nu vrea să fie ca oricine altcineva. Fiecare este original în felul lui.

Pentru a putea îmbina creativitatea cu acțiunile tale ca sportiv trebuie să ai curaj și încredere în tine!

Luarea deciziilor in sport- o abilitate care necesita exercitiu

Luarea deciziilor în sport este un lucru care devine din ce in ce mai important in lumea sportului, reprezentând un domeniu complex.  Indentificarea alternativelor este o etapa importantă in acest proces.

Conform teoriri procesării duale în psihologie se sugerează că în viața reală procesăm informațiile și acționăm în două moduri. Unul este automatizat, fără o atenție conștientă și îl folosim pentru acțiuni bine învățate, iar cealalta modalitate necesita concentrare și  informații pentru a-l controla.

Antrenament fizico-mental – ca orice abilitate – luarea deciziilor se poate antrena!

Leave a Reply