Bob Dylan a declarat odată că “Nu există succes mai mare decât eșecul”. La prima vedere, această idee poate să nu aibă niciun sens deoarece succesul este opusul eșecului, nu?
Nu așa de repede! Se pare că, cu cât eșuăm mai mult, cu atât șansele noastre de succes cresc. Pe de altă parte, vechiul clișeu “Eșecul este mama succesului” nu ne spune cum să transformăm, de fapt, o pierdere într-o victorie, spune Emmanuel Manalo, profesor de psihologie educațională la Universitatea Kyoto din Japonia. Drept urmare, spune el, “Știm că nu ar trebui să renunțăm atunci când eșuăm, dar, în realitate, o facem”.
Frica: Combustibil pentru Succes
Manalo și Manu Kapur, profesor de științe ale învățării la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich, au creat un număr special pentru revista Thinking Skills and Creativity, în decembrie anul trecut, despre beneficiul eșecului.
Cele 15 studii ale publicației oferă profesorilor și cercetătorilor educaționali un ghid pentru atingerea succesului. Un studiu demonstrează, spre exemplu, că studenții, cu cât eșuează mai devreme și mai des la o sarcină, cum ar fi construirea unui robot, cu atât mai devreme pot avansa și pot evolua. Un alt studiu confirmă că feedback-ul cu privire la eșecuri este cel mai constructiv atunci când emițătorul se afișează ca fiind grijuliu, iar receptorul este pregătit să înfrunte emoțiile negative.
Efectul Hemingway
Manalo și co-autorii săi au publicat, de asemenea, propriul lor studiu axat pe depășirea unei forme fundamentale, de zi cu zi, a eșecului: neîndeplinirea unui sarcini. Ei au cerut unui număr de 131 de studenți să scrie un eseu despre experiențele lor școlare. Jumătate au primit instrucțiuni clare pentru structurarea scrisului, iar jumătate au fost lăsați să ia decizii singuri; toți, însă, au fost opriți înainte de a termina. Ulterior, cercetătorii au descoperit că cei din grupul cu structură erau mai motivați să își realizeze eseurile, în comparație cu cei cărora le lipsea îndrumarea – chiar dacă aceștia din urmă erau mai aproape de a finaliza lucrările. Cu alte cuvinte, a ști să termini, a fost mai important decât a fi aproape de a termina. Cercetătorii au numit această descoperire Efectul Hemingway, provenind de la tendința auto-raportată a autorului de a scrie numai atunci când știa ce se va întâmpla în continuare în poveste – pentru a evita fenomenul “blocajul scriitorului” atunci când se întorcea la scris.
Manalo crede că învățând să eșuăm temporar într-un aspect ne poate ajuta să evităm să ratăm permanent mai multe sarcini, cum ar fi finalizarea unei disertații, învățarea unei limbi noi sau inventarea unei tehnologii revoluționare.
Eșecul: Cheia către succes
Demistificarea eșecului și învățarea studenților să nu prezinte teamă față de el face ca obiectivele fiecăruia să fie mai realizabile, spune Stephanie Couch, director executiv al Programului Lemelson-MIT, o organizație non-profit dedicată dezvoltării și sprijinirii inventatorilor. Couch, a cărui lucrare a fost prezentată în acest număr special, adaugă că “Ar trebui să ne gândim într-adevăr la eșec ca parte a unui proces de exersare către succes”.
Acum, realizând că putem folosi frica și eșecul drept combustibil pentru succes, începe să iei măsuri corecte pentru atingerea obiectivelor și viselor tale!
Recent Comments