Ce este memoria vizuală?
Memoria vizuală un proces psihic care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut. Memoria definește dimensiunea temporală a organizării noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor.
Memoria este un modul cognitiv în organizarea acțiunii, în care sunt stocate informații despre obiecte, mișcări, evenimente și elemente de mediu. Organizarea structurală a memoriei se bazează pe formarea unităților, a categoriilor și a expertizei și, prin urmare, este strâns legată de procesele de învățare. Viziunea și memoria sunt două dintre cele mai intens studiate subiecte din domeniul psihologiei și neuroștiinței
Viziunea, la fel ca viteza și forța, este o componentă importantă în activitatea ta sportivă.
Importanța memoriei vizuale
Când comiți o eroare sau simți o lipsă de concentrare, este posibil să fii distras de lucrurile care se petrec în jurul tău. Ochii noștri reacționează în mod normal la tot ceea ce se întâmplă în câmpul vizual … spectatori, alți participanți sau chiar vântul care suflă frunze pe o ramură înclinată. Concentrarea vizuală este capacitatea de a monitoriza aceste distrageri și de a rămâne concentrată asupra mingii sau asupra țintei. Toate aceste aspecte țin de antrenarea vederii periferice.
Când joci orice sport cu o minge sau cu un adversar care se mișcă rapid, este important să poți urmări obiectele fără o mișcare prea mare a capului și fără prea mult efort. Urmărirea eficientă cu ochii te ajută să îți menții un echilibru mai bun și să reacționezi mai repede la situație.
Când ești în mijlocului unui antrenament sau al unui meci, trebuie să procesezi și să îți amintești o imagine complexă și rapidă a oamenilor și lucrurilor care te înconjoară. Aceasta se numește memorie vizuală. Sportivul cu o memorie vizuală bine dezvoltată pare a fi întotdeauna la locul potrivit la momentul potrivit, luând cea mai bună decizie.
Memoria vizuală pe termen scurt este capacitatea de a reda imagini care tocmai au fost vizualizate.
Memoria vizuală pe termen lung este abilitatea de a reaminti imaginile sau locurile care au fost văzute în trecut, destul de mult în urmă, încât a fost stocată în memoria pe termen lung.
Câțiva factori care afectează memoria vizuală
- Somnul. Conexiunile dintre somn și memoria vizuală au fost evidente. În timpul somnului există un proces lent, offline, care întărește și îmbunătățește traseul de memorie.
- Deteriorarea creierului. Este un alt factor care s-a dovedit a avea un efect asupra memoriei vizuale. Defectarea memoriei afectează atât experiențele noi, cât și cele familiare. Memoria slabă după deteriorarea creierului este de obicei considerată a fi rezultatul faptului că informațiile sunt pierdute sau au devenit inaccesibile.
- Vârsta. Studiile au arătat că, odată cu îmbătrânirea, în ceea ce privește memoria vizuală, timpul de vizionare și complexitatea sarcinilor afectează performanța. Când există o întârziere sau când sarcina este complexă, performanța scade.
- Alcoolul. Studiile au arătat că există un efect al alcoolului asupra memoriei vizuale. Într-un studiu recent, constatările au arătat că pot exista modificări funcționale legate de consumul excesiv de alcool în recunoașterea proceselor de memorie.
Recent Comments