Astazi vom avea placerea sa vorbim cu Sonia Alexandra Cazacu jucatoare profesionista de baschet, componenta a echipei Rapid Bucuresti si a lotului Under 21 a Romaniei.
De mica, tatal ei a indrumat-o spre practicarea unui sport si astfel a incercat inot, handbal, tenis, chiar si dansuri sportive, dar nu i-au placut. In schimb s-a simtit atrasa de meciurile baschet si asa Sonia si-a inceput cariera la varsta de 11 ani.
In anul 2012, a participat la primele competitii nationale, iar in anul 2017 a imbracat deja tricoul de campioana nationala.
In 2016, a jucat in nationala Romaniei medaliata cu argint la Campionatul European feminin de baschet U16, Divizia B, de la Oradea.
In 2018, a fost componenta a reprezentativei Romaniei care s-a clasat pe locul 9 la Campionatul European de baschet feminin U18, Divizia B, din Austria.
A.B: Care este cea mai mare performanta sportiva avuta pana acum?
S.C: Cea mai mare performanta sportiva pe care o am pana acum este participarea la Jocurile Olimpice de Juniori din Buenos Aires in anul 2018.
A.B: Cum te pregatesti inaintea unui meci sau a unei competitii?
S.C: Imi ascult playlist-ul dinaintea meciurilor si incerc sa ma gandesc si sa vizualizez ce fac jucatoarele de la echipa adversa si sa ma gandesc ce trebuie sa dau in meciul respectiv.
A.B: Care este rutina ta zilnica?
S.C: Sunt o persoana matinala …asa ca… ma trezesc devreme, merg la facultate si apoi la antrenamente. In timpul meu liber antrenez copii de 5 ani, ma vad cu prietenii, iar daca se iveste un loc unde putem face o partida de baschet de 3 la 3 este perfect!😁
Eu personal imi dedic nu numai cateva ore pe zi pentru antrenamente, eu imi dedic energie, timp liber… viata. In general am 2 antrenamente pe zi, o ora la Acumen si inca un antrenament la Rapid, cu echipa.
In opinia mea iti trebuie o pregatire deosebita a creierului si a rabdarii pe care ai acumulat-o ca sa poti tine pasul cu atat de multe lucuri. Si mai ales, evident, pregatirea si recuperarea fizica.
A.B: Cum te-au ajutat antrenamentele de la Acumen?
Antrenamentele pe care le fac la Acumen m-au ajutat sa imi imbunatatesc atat partea fizica cat si cea mentala.
Printre lucruile pe care mi le-am dezvoltat sunt: viteza de reactie, abilitatea sa iau decizia corecta intr-un timp cat mai scurt, hand-eye coordination – care pentru noi baschetbalistii este o abilitate foarte importanta.
Mental coach-ul m-a ajutat foarte mult. Eu reusesc cu greu sa imi stapanesc emotiile, pentru ca sunt o persoana emotiva, dar incerc sa fiu pozitiva si sa dau tot ce pot. Daca nu esti pregatit mental sa pierzi sau sa te accidentezi nu iti poti continua drumul catre obiectivele propuse si catre cariera pe care vrei sa o ai mai departe
A.B: Care sunt planurile tale de viitor?
S.C: Pe viitor vreau sa continui cu baschetul, modelul meu in cariera fiind Sabrina Ionescu , o fata care joaca in WMBA de la varsta de 20 de ani. Ea a devenit primul jucător din NCAA care a cumulat 2.000 de puncte, reusind 1.000 de recuperări şi 1.000 de pase decisive. Ea detine de asemenea “triple duble” (26), în condiţiile în care cea mai apropiată concurentă a sa a reuşit doar 12.
In cazul in care se intampla din nefericire sa mi se opreasca cariera de jucator, vreau sa devin antrenor si sa le predau copiilor in continuare.
Eu in acest moment ma pregatesc pentru Liga Nationala de Baschet si tot ce va pot spune este ca muncesc foarte mult, pentru nimeni altcineva, in afara de mine si echipa mea. Este greu, dar consider ca daca chiar iti doresti cu adevarat ceva, te lupti pana il vei lua!
A.B: Acum joci la Rapid…spune-mi cum te intelegi cu fetele din echipa ta?
S.C: Eu ma inteleg atat de bine cu coechipierele mele, incat as putea spune ca imi sunt a 2-a familie. Timpul petrecut in afara antrenamentelor cu ele, trecand prin cat mai multe experiente cu ele si cunoscandu-le din ce in ce mai bine, mi se pare ca este cea mai importanta latura a unui sport de echipa.
A.B: Daca ar fi sa te definesti in 3 cuvinte care ar fi acelea?
S.C: Sunt o persoana care da tot ce poate si nu se opreste niciodata…deci…ambitioasa , sociabila si motivata 😊
A.B: Ce ai sa le transmiti copiilor care vor sa faca baschet de performanta?
S.C: Generatiei mai mici si viitorilor campioni le pot transmite ca acesta nu este un sport, este un razboi. In sensul ca trebuie sa lupti, trebuie sa te zbati si trebuie sa te pregatesti foarte bine pentru a putea castiga si avea titluri.
Mult succes Sonia!
Recent Comments