Skip to main content

pexels edward jenner 4033151Cercetătorii au arătat recent că  atunci când oamenii râvnesc la anumite alimente sau băuturi, creierul lor eliberează cea mai mare cantitate de dopamină atunci când iau prima mușcătură, respectiv înghițitură. Studiile lor raportează că tractul gastrointestinal este în contact permanent cu creierul și folosește stimuli de recompensă pentru a controla dorința noastră de hrană. Nu este atât de surprinzător si are sens datorită conexiunii nostre creier-intestin, nu?

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Metabolismului din Köln au putut demonstra că tractul nostru gastrointestinal este în contact continuu cu creierul nostru și că folosește stimuli de recompensă pentru a ne controla dorința de hrană.

Dopamina este cea mai importantă substanță mesageră a sistemului de recompensă din creier

Dopamina este cea mai importantă substanță mesageră a sistemului de recompensă din creier și este eliberată, de exemplu, atunci când se ating diferite obiective personale sau atunci când dorința noastra pentru ceva ne motivează să luăm măsuri.

În studii elaborate, liderii grupului de cercetare Marc Tittgemeyer și Heiko Backes au investigat problema modului în care este controlat efectiv aportul de alimente din organism.

Poftă de zahăr? Cel mai probabil o poftă de dopamină.

pexels photomix company 103566Oamenii de știință au oferit milkshake-uri voluntarilor și, în același timp, au măsurat cantitatea de dopamină eliberată în creier folosind o metodă recent dezvoltată. Odată cu prima degustare a milkshake-ului, creierul eliberează imediat un val inițial de dopamină. De îndată ce băutura ajunge apoi în stomac, o altă rundă de dopamină este eliberată.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între dorința subiectivă și eliberarea de dopamină: creierul participanților care au avut o poftă mai mare pentru milkshake, a eliberat mai multă dopamină atunci când au gustat pentru prima dată din băutură. Cu toate acestea, de îndată ce milkshake-ul a ajuns în stomac, s-a eliberat o cantitate mai mică de dopamină. Nu este de mirare că pofta de mâncarea este un lucru atât de important, mai ales când avem un nivel scăzut de dopamină.

Datele arată că poftele noastre sunt strâns legate de dopamină.

„Datele arată că poftele noastre sunt strâns legate de dopamină.Dacă nu vom primi a doua rundă de dopamină prin stomac, am putea continua să mâncăm până când il vom primi ”, explică Backes.

Aportul alimentar furnizează în primul rând organismului energie și nutrienți. În mod ideal, consumul de energie și aportul alimentar sunt într-un echilibru constant. Cu toate acestea, mâncarea are și o valoare plină de satisfacții:

„Dacă semnalele de recompensă sunt mai puternice decât semnalul de echilibru, mâncăm mai mult decât este necesar, ceea ce poate duce la exces de greutate și obezitate”, spune Backes.

O.K. atunci se poate preveni obezitatea controlând eliberarea de dopamină?

„Din păcate, nu este atât de ușor”, răspunde Tittgemeyer. „În ce măsură semnalele corpului nostru influențează acțiunile noastre și cum putem influența semnalele, de exemplu prin controlul cognitiv, nu este încă înțeles cu adevărat. Mai este nevoie de mai multe cercetări. “ 

3 sfaturi pentru menținerea unei minți și a unui corp sănătos

  1. Găsește echilibrul între proteină, fibră și grăsime sănătoasă

Poți dezvolta cu ușurință obiceiuri noi și sănătoase, consumând o combinație bine echilibrată de proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

Poți reduce poftele de zahăr atunci când mesele tale conțin acest trinom. Mâncatul în acest fel ajută la un nivel scazut de glicemie, un intestin sănătos și o minte fericită.pexels pixabay 414860

  1. Concentrează-te pe schimburile alimentare

Obiectivul este de a deține controlul asupra poftelor și de a reduce consumul de alimente nesănătoase, dar este important să oferi corpului (și minții) timp pentru a se adapta la noile moduri de a mânca și a fi.

Nu te grăbi! Introdu noi alimente și schimbări ale stilului de viață încet. Făcând totul dintr-o dată nu va ajuta.

  1. Refaceți papilele gustative

La fel cum îți poți reprograma creierul pentru o sănătate optimă, îți poți reface și papilele gustative. Poate dura ceva, dar stabilește-ți intenția de a-ți antrena papilele gustative pentru a savura anumite arome diferite. Poți face acest lucru introducând mai multe condimente în viața ta, favorizând acru fata de dulce , etc.

 

SURSĂ: https://www.myneurogym.com/

Leave a Reply