Skip to main content

Potrivit cercetătorilor, formarea obiceiurilor bune, cât și a obiceiurilor „rele” depinde mai mult de frecvența cu care faci o acțiune decât de satisfacția pe care o obții din acea acțiune.

Conform unei noi cercetări psihologice realizată la Universitatea din Warwick, îți poți păcăli creierul pentru a-ți forma obiceiuri bune – cum ar fi să mergi la sală sau să mănânci sănătos – pur și simplu prin repetarea acțiunilor până când acestea sunt reținute.

Formarea obiceiurilor:

frecvență versus satisfacție

Obiceiuri5Dr. Elliot Ludvig de la Departamentul de Psihologie din Warwick, împreună cu colegii săi de la Universitățile Princeton și Brown, au creat un model care arată că formarea de obiceiuri bune, dar și de celor rele, depinde mai mult de cât de des efectuezi o acțiune decât de cât de multă satisfacție obții din aceasta.

Cercetătorii au dezvoltat o simulare pe computer, în care rozătoarelor digitale li s-a oferit posibilitatea de a alege dintre două pârghii, dintre care una a fost asociată cu șansa de a obține o recompensă. Pârghia cu recompensă a fost considerată cea „corectă”, iar pârghia fără a fost considerată cea „greșită”. Șansa de a obține o recompensă a fost schimbată între cele două pârghii, iar rozătoarele simulate au fost antrenate să o aleagă pe cea „corectă”.

Obiceiuri4Când rozătoarele digitale au fost antrenate pentru scurt timp, acestea au reușit să aleagă noua pârghie „corectă” atunci când șansa de recompensă a fost schimbată. Cu toate acestea, atunci când au fost antrenați intens pe o singură pârghie, șobolanii digitali s-au lipit de pârghia „greșită” cu încăpățânare, chiar și atunci când nu mai aveau șansa de recompensă.

Rozatoarele au preferat sa se țină de acțiunea repetată, cu care erau obișnuite, în detrimentul șansei de a primi o recompensă. Dr. Ludvig a raportat:

„O mare parte din ceea ce facem este condus de obiceiuri, dar modul în care sunt învățate și formate obiceiurile este încă oarecum misterios. Munca noastră aruncă o lumină nouă asupra acestei întrebări prin construirea unui model matematic despre modul în care simpla repetiție poate duce la tipurile de obiceiuri pe care le vedem la oameni și la alte creaturi.”

Această nouă cercetare ajută la o mai bună înțelegere a afecțiunilor precum Tulburarea Obsesiv Compulsivă și Tulburarea Tic – ambele caracterizate prin comportamente repetitive.

Dr. Amitai Shenhav, profesor asistent la Departamentul de Științe Cognitive, Lingvistice și Psihologice al Universității Brown și unul dintre autorii lucrării, a comentat:

Obiceiuri1

 

„Psihologii au încercat să înțeleagă ce ne determină obiceiurile de peste un secol, iar una dintre întrebările recurente este cât de multe obiceiuri sunt un produs al ceea ce ne dorim față de ceea ce facem. Modelul nostru ne ajută să răspundem la asta, sugerând că obiceiurile în sine sunt un produs al acțiunilor noastre anterioare, dar în anumite situații aceste obiceiuri pot fi înlocuite de dorința noastră de a obține cel mai bun rezultat.”

 

Următoarea etapă va fi efectuarea de experimente similare într-un scenariu din lumea reală, observând comportamentul uman în teste bazate pe acțiune versus teste bazate pe recompense, care vor arăta științific cum este posibil să antrenăm creierul să formeze obiceiuri bune prin repetare.

Efectul obiceiurilor în atingerea obiectivelor

Obiceiuri6Când stabilești un obiectiv, îl stabilești deoarece crezi că va avea loc o descoperire emoțională, financiară, fizică sau spirituală, nu?

Cu toate acestea, un creier care se concentrează pe evitarea durerii pune adesea frâne pasiunii tale. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor nu pot rămâne motivați pentru a-și îndeplini obiectivele. . . și revin la ceea ce făceau înainte.

Recurgi în a te simți în siguranță și blocat în zona de confort.  Acest lucru are total sens, deoarece „a fi confortabil” reduce neurochimia din creierul tău, care produce toată tensiunea, stresul, anxietatea, frica și vorbirea de sine negativă.

Obiceiuri2

Este crucial să fii conștient de acest fapt! Când ești conștient de modul în care funcționează creierul tău, poți observa zgomotul și poți învăța să începi să iei decizii bazate pe această conștientizare.

Ești gata să iei decizia de a-ți atinge obiectivele și visele?

 

Ai auzit zicala „Un obiectiv fără un plan este doar un vis”? Oamenii sunt mereu dornici să îți spună despre obiectivele lor. . . dar aproape nimeni nu are un plan pentru a le realiza!

Leave a Reply